Plukken

Honden met een plukvacht hebben meestal een zachte, wollige ondervacht, met een bovenlaag van harde, draadachtige haren. Deze laatste, de "plukvacht" moet regelmatig verwijderd worden. Bij het plukken wordt het dode haar met de hand (of een trimmes) weggenomen. Dit gebeurt uiteraard alleen wanneer de vacht plukrijp is.


De plukmethode is vrij arbeidsintensief. Vroeger was het de gewoonte om een hond tweemaal per jaar helemaal kort te plukken, tot op zijn "onderwolletje". Tegenwoordig wordt vaak geadviseerd om de hond te laten strippen (zie "Strippen"). In sommige gevallen is een nabehandeling noodzakelijk. Natrimmen wordt gedaan bij honden die volledig zijn geplukt (dus tot op de ondervacht). Meestal zie je namelijk na enkele weken wat haren en onderwol "uitsteken" en lijkt de hond wat rommelig. Bij het natrimmen worden deze haren dan alsnog verwijderd. We noemen dit ook wel "naplukken" of "nawollen". Eigenlijk is deze behandeling onontbeerlijk om uw hond er weer superstrak en tiptop uit te laten zien!! 

 

Strippen

Bij strippen wordt, net als bij het plukken, het dode haar verwijderd. Alleen de hoeveelheid en de cyclus zijn anders. Eens per drie à vier maanden (afhankelijk van het ras) wordt de helft van de bovenvacht verwijderd. Deze begint weer te groeien en is na enkele maanden gedeeltelijk aangegroeid. Maar nu worden de "oude" haren (die de vorige keer dus zijn blijven staan) weggeplukt. Wat er dan dus overblijft is een korte, harde bovenvacht. Deze cyclus willen we herhalen. Op deze manier loopt uw hond er altijd keurig verzorgt bij, in plaats van de plotseling overgang van heel erg lang naar helemaal kaal. Daar komt bij dat de behandeling op zich niet zo intensief is, dan wanneer zijn complete vacht verwijderd wordt. Ook wordt strippen vaak geadviseerd bij honden die (bijna) geen ondervacht hebben. 

Knippen en Scheren

Knippen en Scheren is het inkorten van de vacht d.m.v. een schaar of tondeuse. Sommige honden worden alleen geknipt. En bij anderen wordt een combinatie van knippen en scheren toegepast.

Effileren

Effileren betekent letterlijk: uitdunnen. Een effileerschaar heeft aan één of beide zijden een getand blad. Met effileren is het mogelijk de vachtlengte in te korten, zonder dat daarbij een duidelijke kniplijn te zien is, wat bij het knippen met een gewone schaar wel het geval is. Ook kan de overgang van kort naar lang haar op een vloeiende manier verkregen worden, of kan de vacht op plaatsen waar het erg vol is, worden uitgedund. 

 

Kleine beurt

Het is natuurlijk ook mogelijk om uw hond te brengen voor een "kleine beurt" als hij/zij een keer erg vies is geworden. Voor een vriendelijk prijsje wordt de hond dan gewassen,gedroogd en naar wens de oogjes bijgeknipt. Neem gerust vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.