De vacht van een Australian Labradoodle vergt soms nogal wat tijd en energie; vooral de honden met een wollen vacht hebben veel aandacht nodig. Dit is soms een hele klus.


Hieronder volgt een uitleg over het verzorgen van een Australian Labradoodle vacht.

 

Borstelbeurt:

Ik raad u aan, uw hond 1 tot 2x per maand goed door te borstelen met een universeelborstel met verend bed (Dit is een borstel met gebogen stalen pinnetjes). Borstel met ferme slagen, waarbij u met 1 hand het haar vasthoud wat u nog moet gaan uitborstelen en telkens wat haar laat ontglippen dat dan met de andere hand, laagje voor laagje, goed door geborsteld wordt. Dat betekent dus dat u onderaan moet beginnen. Dus onderaan een poot. Van buik naar rug, van staartinplant naar nek enz. Met de hoek van de borstel kunt u wat extra kracht zetten voor hardnekkige klitten.


Sommige vachten zijn gemakkelijker door te kammen met een kam met ver uit elkaar staande roterende tanden op dezelfde wijze, als hierboven beschreven. Het borstelen van de staart is voor honden erg gevoelig en dat vinden ze dan ook niet leuk. Het beste kunt u het staartbeentje goed vasthouden en dan eerst het haar aan de ene kant goed door borstelen, en daarna het haar aan de andere kant. Hierbij ligt de hond op zijn buik en rust de staart op de grond.

Omdat ik de ervaring heb dat het in de praktijk voor de baasjes best lastig is de hond klit-vrij te houden zou ik u aanraden om dan 1x in de maand langs te komen voor een borstel en wasbeurt. U krijgt dan een hond die er altijd goed uitziet, en voorkomt hiermee dat de hond door een teveel aan klitten/ of een vervilte vacht moet worden kaalgeschoren.